Tuesday, July 17, 2012

Ramazanda doğru beslenme

  Ramazanda değişen öğün saatleri nedeni ile sağlığımızı bozmadan,kilo almadan,doğru beslenmek için yapılması gerekenler çok önemlidir.Ramazan boyunca sahurdan iftara kadar olan sürede aç kalarak hem zihinsel hem bedensel olarak bir yenilenme yaşarız.Manevi bir mutluluk elde ederken sağlığımızı korumak için iftar ile sahur arasında geçen vakitleri iyi değerlendirmek gerekiyor.






   Uzmanların her sene üzerinde durduğu konuları derleyip ramazan ayında yapılması gerekenleri size aşağıda özetlemek istiyorum.













 Sahurda neler yenmeli? 


   Gün boyu aç kalacağımız için bizi tok tutan,lif ve selüloz içeriği bakımından zengin yiyecekler tüketilmelidir.Örnek verecek olursak tam buğday/kepek ekmeği,sebze ve meyveler,kahvaltılık besinler(yumurta,peynir,zeytin) yenmeli.Bunu yanında gün boyu aç kalacağım düşüncesi ile sahurda yemeklere fazla yüklenmemek gerekiyor.Oruçlu kaldığımız süre boyunca su ihtiyacımızı artıracak ve bedensel gücümüzü zayıflatacak hareket ve tempoyu en aza indirmekte rahat bir oruç geçirmemizi sağlar.






İftar sofraları 


     Pastırma,hurma,et yemekleri,çorbalar,salatalar,tatlılar...yemesi en güzel besinleri iftar sofrasında hazırlayarak tam anlamıyla bir ziyafet çekmek isteriz.Ancak burada üzerinde durulması gereken en önemli nokta uzun süre aç kaldıktan sonra mideye birden yüklenilmemesi gerektiğidir.Mide doyma hissini yemeğe başladıktan 15-20 dk sonra gösterdiği için,iftara çorba ile başlayarak ağır bir tempoda yemeğe devam edilmelidir.Mümkünse çorba bitiminde yarım saat yemeğe ara verilmeli ve ana yemeklere bu süre sonunda devam edilmelidir.Ancak kültürümüzde iftar sofralarında eş,dost,akraba davetleri ile hep beraber sırasıyla tüm yemekler tüketildiği için en azından yemek esnasında sohbetlerle bu süre uzatılmalıdır.Yine seçeceğimiz iftar menüsünde sebze,meyvelere ağırlık vermeli beyaz ekmek yerine,kepek ekmeği/tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.Ayran,yoğurtta tüketilmesi gereken besinler arasındadır.






İftar ile sahur arasında öğün sayısını artırmalı,öğün miktarlarını ise azaltmalıyız.4-5 öğün şeklinde az ve sık besin tüketmek rahat bir ramazan geçirmek için en sağlıklısıdır.




No comments:

Post a Comment